over mijmoniqueIk ben Monique,

sinds járen apothekersassistente en inmiddels omgeschoold tot gediplomeerd gewichtsconsulent en lifestylecoach Al sinds jaar en dag ben ik bezig met gezondheid. Daarbij kwam eigenlijk steeds weer de vraag naar voren: wat is nu eigenlijk gezondheid?

Natuurlijk, het lijkt heel simpel te beantwoorden, je bent gezond als je niet ziek bent. Maar dat is te simplistisch gezegd naar mijn mening, er is meer…. Volgens Wikipedia is gezondheid het gevoel dat alles in orde is, zowel in lichamelijk,  geestelijk en maatschappelijk opzicht.

Dit is een mooie omschrijving en geeft ook wel een bepaalde essentie weer. Gezondheid is dus niet alleen iets fysieks, maar een samenwerking tussen lichaam, geest en sociaal welbevinden. Maar ook zingeving, zeg maar een levensdoel, is een hele belangrijke factor. Dus je kan zeggen dat gezondheid niet bepaald wordt door één factor, maar door meerdere. En dat de balans tussen deze factoren erg belangrijk is. Ben je ergens niet in balans dan probeert je lichaam steeds maar weer om dit te compenseren. Het lichaam is namelijk heel erg veerkrachtig en zal altijd proberen terug te gaan naar die natuurlijke balans. In mijn visie is gezondheid het vermogen om jezelf aan te passen.

Dus: GEZONDHEID = VEERKRACHT

Denk  hierbij bijvoorbeeld aan topsport. Grote wedstrijden en evenementen volgen elkaar  wereldwijd in snel tempo op. Wil je aan de top staan en blijven staan is het belangrijk dat je niet slechts eenmalig wint, maar blijft winnen. Je kan daardoor stellen dat diegene die het snelst hersteld de winnaar kan zijn. Hier is het belang van de veerkracht heel duidelijk zichtbaar. Het komt dus regelmatig voor dat de veerkracht steeds maar verder en verder uitgerekt wordt, het is dan steeds moeilijker om terug te veren naar de oorspronkelijke staat en het lichaam staat onder spanning.

Gezondheidsklachten openbaren zich op diverse manieren. Dit kan zich uiten in voor de hand liggende klachten zoals  bijvoorbeeld nek en/of rugklachten. Maar ook minder voor de hand liggende klachten kunnen zich openbaren. Dan val je vaak van het ene in het andere en vaak blijven klachten vaag. Eigenlijk lijkt het net of je er niks mee kan. Door mijn werkzaamheden in de apotheek zie ik ook vaak mensen met chronische welvaartsziekten. Ziekten waar we ons beter tegen kunnen beschermen als we maar de juiste voorlichting en begeleiding krijgen.
De mens zien als één geheel, waar alles in balans is. Gaat er ergens iets mis, zie je vaak een kettingreactie als gevolg. Vaak pakken we het laatste schakeltje in die kettingreactie aan en vinden dat het daarmee opgelost moet zijn. Dat lijkt vaak ook wel zo, maar dit is dan echter van korte duur.
En hier ligt voor mij nu de grootste uitdaging en droom! Aan mensen díe voorlichting kunnen en mogen geven; waardoor deze vage klachten aangepakt worden, met als doel weer terug in je veerkracht te komen.

Met mijn studies, doorzettingsvermogen en achtergrond ben ik ervan overtuigd dat ik de mensen hiervoor kan enthousiasmeren en de juiste begeleiding kan geven. Ik zie bijvoorbeeld niet een cliënt met alleen maar overgewicht, ik zie een persoon uit balans. Overgewicht bestaat niet alleen uit verkeerd eten of te veel eten, maar ook uit hoe je keuzes moet maken, omgaan met stress en of  je een goede coach hebt die je onvoorwaardelijk steunt. Als men weer terug in balans is, zal het gewicht ineens veel minder belangrijk zijn!

Niet alles is op te lossen met een pilletje, ondersteunend ingezet: prima! maar het gaat om die balans, ben je in balans heb je (veel) minder hulpmiddelen nodig. En hiermee geef ik de essentie weer van waar ik voor sta en waar ik in geloof. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je heel veel kan doen aan je gezondheid, als je maar de juiste begeleiding en aandacht krijgt. Dat is niet makkelijk en dat heb je ook niet zomaar even gedaan, maar door te investeren in je gezondheid kún je weer terug gaan naar de oorspronkelijke staat. Dit vergt wel geduld, motivatie en uiteraard een coachende begeleiding. Daarbij moet je wel open staan voor (kleine) veranderingen in je leefpatroon. En hiermee plaats ik me meer in het voortraject. Ik zit dus niet zozeer in de curatieve zorg, maar meer in de preventieve zorg, wat veel meer gericht is op gezondheid en gedrag als op ziekte en zorg.

Mede door mijn beroep als apothekersassistente ben ik goed op de hoogte van wetenschappelijke ontwikkelingen in de medische wereld, en ben ik betrouwbaar, discreet, enthousiast en betrokken.