overgewicht
Overgewicht behoort tot één van de grootste westerse ziektes en kan veel kwalen  veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, diabetes ll, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk  en ga zo maar door. Zowel lichamelijke als psychische factoren spelen bij het ontstaan van deze problemen een belangrijke rol.

Een onregelmatig leven, verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging, ziekte, hormonale veranderingen, verdriet, stress, verveling of onvoldoende kennis zijn factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan van overgewicht.

Zo'n 3,7 miljoen volwassenen in Nederland heeft inmiddels overgewicht en de meesten van hen zijn ook al meerdere keren op dieet geweest. Meestal zonder langdurig resultaat. De grootste oorzaak hiervan is dat zo'n dieet
een tijdelijk iets is bovendien past het vaak niet in het normale (gezins)leefpatroon. 

Een dieet is slechts tijdelijk vol te houden omdat deze gebaseerd zijn op het zo snel mogelijk af te vallen, ongeacht hoe!
Met als gevolg: men hervat het oude eetpatroon. Het eetpatroon waar je in eerste instantie te dik van was geworden. Bovendien komt men vaak meer aan dan men was afgevallen.

Daarom zit de oplossing niet in een dieet, maar in begeleiding naar een gezond voedingspatroon.